Τι αλλάζει στην υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών για τις επιχειρήσεις

Η εταιρική διακυβέρνηση μπαίνει για τα καλά στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών καθώς η δημοσίευση αναλυτικών πληροφοριών γίνεται πλέον υποχρεωτική με νόμο, ενώ οι πολύ μικρές εταιρείες που έχουν τζίρο έως 700.000 ευρώ απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών αποτελεσμάτων και εκθέσεων διαχείρισης.

Παράλληλα οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών θα έχουν πλέον περιθώριο να συγκληθούν έως και δέκα μήνες μετά την οικονομική χρήση αντί για έξι μήνες που ισχύει σήμερα.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο που δόθηκε την Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία (ν. 2190) οι ευρωπαϊκές οδηγίες 2014/95/ΕΚ και 2013/34/ΕΚ σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις διαχειριστικές εκθέσεις και τη δημοσίευση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του ν. 4308.2014 πλην εκείνων που είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταρτίζουν έκθεση διαχείρισης και παράλληλα απαλλάσσονται από την υποχρέωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης και της έκθεσης διαχείρισης. Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το ν. 4308/2014 νοούνται οι εταιρείες που δεν υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια: έχουν συνολικό ενεργητικό έως 350.000 ευρώ, καθαρό ύψους κύκλου εργασιών 700.000 και μέσο όρο απασχολούμενων 10 άτομα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθίσταται για όλες τις ανώνυμες εταιρείες υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και γίνεται προαιρετική η δημοσίευση των πληροφοριών στις εταιρικές ιστοσελίδες. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι οι ΑΕ δημοσιεύουν στοΓΕΜΗ τις νόμιμα εγκεκριμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, την έκθεση διαχείρισης και τη γνώμη του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, το αργότερο εντός 11 μηνών από το κλείσιμο της χρήσης. Προαιρετικά μπορούν να δημοσιεύουν τα στοιχεία και στην ιστοσελίδα τους, εφόσον αυτή είναι καταχωρισμένη στο ΓΕΜΗ.

Για τις εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) η υποχρέωση είναι διπλή: πρέπει να τις δημοσιεύουν τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στην ιστοσελίδα τους όπου θα παραμένουν τουλάχιστον για δύο χρόνια, ενώ ειδικά οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται να τις αποστέλλουν και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Οικονομικές καταστάσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν και οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον οι άμεσοι και έμμεσοι εταίροι τους είναι ανώνυμες εταιρίες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Πηγή: Capital